expert-advice

Komisja Europejska prowadzi obecnie wśród mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) konsultacje w zakresie pestycydów (rozporządzenie (WE) nr 1107/2009) oraz pozostałości pestycydów (rozporządzenie (WE) nr 396/2005).

Prowadzone konsultacje mają na celu zebranie informacji na temat funkcjonowania obowiązujących przepisów dotyczących zatwierdzania substancji czynnych, udzielania zezwoleń na pestycydy oraz ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Wyniki konsultacji są kluczowe dla określenia wpływu obowiązujących przepisów na MŚP i zostaną wykorzystane do oceny, w jakim zakresie obecne przepisy spełniają swoje zadanie, oraz do przygotowania odpowiednich rozwiązań politycznych, w tym potencjalnych przyszłych zmian w przepisach.
Pestycydy to środki wykorzystywane głównie w rolnictwie w celu ochrony roślin przed owadami, chwastami, grzybami itd. Głównym elementem składowym pestycydu jest tzw. substancja czynna. Podobnie jak w przypadku leków stosowanych w leczeniu chorób u ludzi substancja czynna w pestycydzie to kluczowy składnik zapewniający uzyskanie pożądanego skutku. Substancja czynna może być pochodzenia chemicznego lub (mikro-) biologicznego. Od 2011 r. przepisy dotyczące zatwierdzania substancji czynnych oraz wprowadzania pestycydów do obrotu regulowane są rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009 („rozporządzenie w sprawie pestycydów”). Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie internetowej Komisji Europejskiej poświęconej pestycydom.

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) to ilość pestycydu, jaka zgodnie z prawem może znajdować się w danym produkcie. Przepisy dotyczące ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w UE zostały uregulowane i zharmonizowane rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 („rozporządzenie w sprawie pozostałości pestycydów”), które weszło w życie w 2008 r. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie internetowej Komisji Europejskiej poświęconej pozostałościom pestycydów.
We wdrażanie przepisów zawartych w rozporządzeniach w sprawie pestycydów oraz pozostałości pestycydów zaangażowanych jest kilka organów: państwa członkowskie UE, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Komisja Europejska. Proces wprowadzania pestycydów do obrotu odbywa się w dwóch etapach: pierwszym krokiem jest zatwierdzenie na poziomie UE danej substancji czynnej. Następnie producent pestycydu zawierającego zatwierdzoną substancję czynną może złożyć wniosek o udzielenie zezwolenia na dopuszczenie danego produktu do obrotu w poszczególnych państwach członkowskich. W stosownych przypadkach na poziomie UE równolegle ustalane są najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla danego pestycydu. W przypadku roślin uprawianych poza UE najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalane są na wniosek kraju wywozu.
Niniejsza ankieta dla MŚP jest częścią szerszej strategii konsultacji, która obejmuje konsultacje publiczne mające na celu zebranie opinii obywateli, a także dwie ukierunkowane ankiety stworzone w celu zebrania opinii organizacji zainteresowanych stron oraz organów państw członkowskich.
Dalsze informacje na temat strategii konsultacji, a także linki do ankiet dla zainteresowanych stron znajdują się na specjalnej stronie internetowej Komisji Europejskiej. Odpowiedzi udzielone w ankietach zostaną uwzględnione podczas przygotowywania sporządzonego przez Komisję Europejską dokumentu roboczego służb Komisji, w którym zostaną przedstawione wyniki oceny REFIT.

Głównym celem ankiety jest zgromadzenie opinii następujących typów MŚP:

  • Producent środków ochrony roślin;
  • Działalność rolna;
  • Przetwórca/wytwórca produktów paszowych;
  • Przetwórca/wytwórca produktów spożywczych;
  • Sprzedawca hurtowy produktów spożywczych/paszowych (w tym na przywóz/wywóz);
  • Sprzedawca detaliczny (przedsiębiorstwo wyspecjalizowane lub niewyspecjalizowane działające głównie w obszarze sektora spożywczego/paszowego);
  • Transport/przechowywanie/pakowanie (przedsiębiorstwo wyspecjalizowane lub niewyspecjalizowane działające głównie w obszarze sektora spożywczego/paszowego).

Ze względu na pytania dotyczące konkurencyjności, obrotu oraz rynków przedsiębiorstwa ankieta skierowana jest do kadr kierowniczych MŚP.

Ankieta jest w pełni anonimowa, prosimy o zapoznanie się z oświadczeniem o ochronie prywatności.

 

Ankietę należy pobrać, wypełnić, a następnie odesłać w terminie do 12 stycznia 2018 r. na adres e-mail een@wmarr.olsztyn.pl

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Panem Piotrem Łazowskim, tel. 89 512 24 18.

 

Pobierz:
ankieta

powrót
Udostępnij post
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

NEWSLETTER

KALENDARZ WYDARZEŃ

PRZYDATNE LINKI

realizacja:
X

Strona korzysta z plikow cookies w celu realizacji uslug i zgodnie z Polityka plikow Cookies. Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu w Twojej przegladarce.